Totale uitverkoop: -50% op alles | OP = OP

Search
Close this search box.

Wegwerp luiers vs. wasbare luiers

Één van de grootste misvattingen van herbruikbare luiers is dat ze moeilijk in gebruik zijn en veel werk vergen. Moderne wasbare luiers zijn net zo makkelijk te verschonen als wegwerp luiers en even makkelijk te wassen als kledij.

Dankzij velcro of sluiting met drukknopjes, aanpasbaar formaat en verschillende prints en designs, zijn moderne wasbare luiers handig en veelzijdig. Ze zijn aantoonbaar beter in het “vasthouden” van “de substanties” dan wegwerpluiers, omdat ze zijn ontworpen met een meer verstelbare pasvorm en sterkere, dikkere elastiek aan de benen en de rug.

Herbruikbare luiers zorgen voor twee of drie ladingen extra was per week, MAAR dan hoef je je nooit meer zorgen te maken om zonder luiers te zitten. Gedaan met naar de winkel rennen om je voorraad aan te vullen…

Wasbare luiers zijn beter voor de babyhuid?

Voorstanders van wasbare luiers associëren wegwerpluiers met de blootstelling aan chemicaliën, die worden gebruikt bij de productie van wegwerpluiers.

Hoewel geen onderzoek een verband heeft aangetoond tussen het dragen van wegwerpluiers en effecten op de huid, zijn er enkele bezorgdheden over de gassen van wegwerpluiers, want die zouden worden geassocieerd met een toename van astmatische symptomen bij kinderen. Gezinnen die de algehele blootstelling aan chemicaliën in de omgeving van hun gezin willen verminderen, kiezen voor herbruikbare luiers voor deze gemoedsrust.

Een gezonde babyhuid is een schone, droge babyhuid

Wegwerpluiers doen het ongelooflijk goed om de huid droog te houden omdat ze superabsorberend zijn. Echter, met dit absorptievermogen en hun hoge kosten, hebben ze de neiging om minder vaak te worden vervangen dan om de 2-3 uur, wat wordt aanbevolen door artsen.

De stijgende verkoop van luieruitslagcrèmes samenvallend met het laten vallen van de verkoop in wegwerpluiers heeft recent de aandacht gevestigd op dit wegwerpbaar luiers dilemma.

Met katoenen luiers zijn de kosten per verandering minder belangrijk omdat elke katoenen luier honderden keren opnieuw kan worden gebruikt, waardoor frequentere veranderingen mogelijk zijn en de huid echt droog en uitslagvrij blijft.

Milieu-impact van wegwerp luiers versus wasbare luiers

20 miljard luiers worden elk jaar weggegooid in de Verenigde Staten. De productie, distributie en verwijdering van deze luiers laat een duizelingwekkende voetafdruk achter op onze planeet. De gemiddelde wegwerpluier kan 500 jaar nodig hebben om te ontleden en bevat petroleum, plastics, parfums, houtpulp en dioxines.

Deze componenten van wegwerpluiers zijn geen materialen die de meeste ecologisch bewuste mensen in de vuilnis willen gooien. Wanneer een gezin kiest voor het gebruik van katoenen luiers, kiezen ze voor de gemoedsrust die ontstaat door het elimineren van meer dan 6.000 luiers per kind van onze stortplaatsen.

Ze elimineren ook de broeikasgassen die samenhangen met de productie, het transport en de distributie van wegwerpproducten, wat steeds opnieuw gebeurt.

Kosten van wasbare luiers versus wegwerpluiers

De kosten van wasbare luiers zijn aanzienlijk lager dan de kosten van wegwerpluiers. Wegwerp luiers gebruiken kost meer dan € 1500 in 2,5 jaar, dus per kind. Tel daar nog eens de vuilzakken en luiercrèmes bij… 

Een full-time wasbaar luiersysteem kost tussen de € 700 en € 1200 (inclusief wasbeurten), voor alle kinderen.

Maak nu zelf maar je keuze …

Scroll naar boven