Droom je ervan dat de dutjes van je baby wat langer duren? Want langere dutjes, betekent meer tijd voor jezelf of je partner, of je huishouden, … Door wat aanpassingen in slaappatroon, slaaproutine en slaapplaats kom je al een heel eind verder.
Eerst en vooral is het belangrijk om te achterhalen waarom de dutjes van je baby niet zolang duren. Misschien heeft je baby genoeg aan zo’n kort dutje, en dan kan je daar niet veel aan doen. Maar als je baby wakker schiet door een andere reden, hebben we enkele tips klaar om je baby aan te moedigen overdag wat langer te slapen:
Ken het slaappatroon van je baby. Wanneer je je baby te slapen legt voor ze er klaar voor is, is de kans groot dat ze maar een kort dutje doet. Anderzijds, leg je je baby te laat in bed, zal ie niet goed slapen omdat ie oververmoeid is.
Elke baby heeft z’n eigen slaappatroon. Sommige baby’s houden 2 lange dutjes van meer dan een uur per dag. Anderen houden 3 kortere dutjes per dag. Beide patronen zijn volledig normaal. Zoek het even uit wat voor jouw baby het beste werkt, en hou je er dan ook aan.
Werk je ‘naar-bed-gaan-routine’ bij. Sommige baby’s die te vroeg wakker worden, vallen vanzelf weer in slaap na wat aanmoediging. Maar als je baby chagrijnig wakker wordt én wakker blijft, komt dat misschien omdat ie niet weet hoe hij zelf terug in slaap valt.
Denk dan aan hoe jij ervoor zorgt dat je baby aan het begin van z’n dutje de slaap vindt. Zing je? Geef je knuffels? Wrijf je over het hoofdje? Help dan om je baby zichzelf in slaap te krijgen en laat dit deel uitmaken van je ‘naar-bed-gaan-routine’.
Zorg ervoor dat de slaapplaats van je baby stil, donker, koel en comfortabel is. Als je baby in een levendige woonkamer slaapt is de kans groot dat het dutje niet zolang zal duren dan dat je baby in een stille, donkere slaapkamer ligt. Over het algemeen slapen baby’s het best op dezelfde plaats als waar ze ’s nachts slapen.
Laat een dutje vallen. Akkoord, een dutje laten vallen zorgt voor minder slaap gedurende de dag, maar dat ene dutje wordt wel kwalitatiever én veelal ook langer. Dus wanneer je merkt dat je baby regelmatig vroeger wakker begint te worden in de voor- en namiddag dutjes, kan dat het bewijs zijn dat je mag switchen van twee naar één dutje. De meeste baby’s maken deze overgang tussen 12 en 18 maanden. Dit geldt uiteraard ook voor baby’s die 3 dutjes per dag doen. De overgang van drie naar twee dutjes gebeurt meestal rond de leeftijd van 3 tot 6 maanden. Ook hier zal je baby in het totaal minder slapen overdag, maar de kwaliteit en duur van de overige dutjes stijgt.