Totale uitverkoop: -50% op alles | OP = OP

Search
Close this search box.

Waarom kiezen voor organisch katoen?

 Organisch of biologisch geteelde katoen is katoen van niet genetisch gemodificeerde planten die zijn gekweekt zonder chemische bestrijdingsmiddelen, pesticiden en kunstmest. Het spreekt voor zich dat dit vooral voordelen met zich meebrengt. Maar waarom kopen we dan niet massaal organisch katoen? Wie zal het zeggen? Onbekend is onbemind!

Daarom hieronder wat uitleg.

Katoenplant

In streken met een tropisch en/of subtropisch klimaat – zoals in Amerika, India en Afrika – verbouwen ze katoen. Van de vezels van de karakteristieke rijpe katoenbollen worden draden gesponnen en van die draden wordt de katoen geweven.

Veel katoen, niet milieuvriendelijk

Katoen wordt al sinds de prehistorie gebruikt voor het maken van kleding. En nu nog steeds is de helft van alle kleding gemaakt van katoen. Dit verklaart de enorme hoeveelheden die wereldwijd nodig zijn. Maar de teelt van katoen is niet bepaald milieuvriendelijk. Bijna 20% van alle gebruikte chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt bij de teelt van katoen. Daarnaast is de teelt schadelijk, en wel om volgende redenen:

  • Om de katoen mechanisch te kunnen plukken wordt een giftig ontbladeringsmiddel gebruikt dat de bladeren laat afsterven, maar ook goede en slechte insecten doodt.
  • Door de zware chemicaliën raakt de grond uitgeput en wordt de lucht en het water verontreinigd.
  • Er is zeer veel water nodig voor het verbouwen van katoen
katoenplant - biologisch katoen

Genetisch gemodificeerde katoen

Om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen te verminderen is genetisch gemanipuleerde katoen ontwikkeld. Bij de genetisch gemodificeerde kan tot minder dan 80% chemicaliën worden gebruikt. Inmiddels is het grootste deel van de katoenteelt genetisch gemodificeerd en is de teelt van de originele katoenplant op verschillende plaatsen zelfs verboden.

Organisch of biologisch katoen

Organisch of biologische katoen wordt verkregen van niet-gemodificeerde katoen en wordt verbouwd zonder chemische bestrijdingsmiddelen, pesticiden en kunstmest. Insecten worden bestreden met andere insecten of door de planten te besprenkelen met kruidenmengsels. Het plukken van de katoen gebeurt met de hand. Om de landbouwgrond niet uit te putten wordt de teelt van katoen afgewisseld met granen en peulvruchten.

Bleken en verven

Ook nadelig voor het milieu is het bleken van de katoen en de textielverf die zware metalen bevatten die wordt gebruikt voor het kleuren van de katoen. Het beste is dus de biologische en ongebleekte katoen. Inmiddels wordt onderzocht hoe men de katoen op een milieuvriendelijke manier kan verven. Dat wil zeggen met textielverf die minder zware metalen bevat of verf op plantaardige basis. Behalve slecht voor het milieu zijn deze bleek- en verfstoffen ook niet goed voor de huid.

Duurder

Het zal duidelijk zijn dat organische of biologische katoen duurder is dan de ouderwets geteelde katoen. Maar dat is slechts in perspectief te plaatsen, natuurlijk. 
Ontdek bijvoorbeeld de mooie collectie van Pigeon. Allemaal babykleertjes van 100% organisch katoen!

Scroll naar boven