Je keuze voor wasbare luiers kan verschillende redenen hebben: het milieu, de kostprijs, luieruitslag,… Wat de reden ook is, wij zetten je op weg om de stap naar wasbare luiers makkelijk te maken! Daarbij komen enkele handige middelen aan te pas, die we graag even overlopen.
De wasbare luier
Je hebt in principe twee soorten wasbare luiers: de wasbare luier in verschillende maten, of de meegroei luier.
Bij het eerste soort luier koop je telkens de maat van de luier afhankelijk van het aantal kilo dat je kindje weegt. Zo heb je maat 1 voor pasgeboren baby’s (van 2,7 tot 8 kg) en maat 2 voor oudere baby’s (van 4 tot 16 kg).
De meegroei luier, de naam zegt het eigenlijk zelf al, groeit mee met je kind. Aan de hand van drukknopjes maak je de luier zo klein of zo groot als nodig.
Als je kiest voor wasbare luiers schaf je best tussen de 20 à 25 luiers aan, zodat je toch enkele dagen voort kunt zonder wassen.
De luieremmer
Een luieremmer is erg handig om de vuile luiers in te bewaren. Zo’n emmer kan je zo gebruiken, maar een goede tip is om er een wasnetje in te hangen, zodat je alle luiers er eenvoudig en in één keer kan uithalen om in de machine te steken.
Zorg bij de keuze van luieremmer ervoor dat het deksel goed afsluit, zodat die niet omvalt wanneer je kleine spruit er tegen loopt of kruipt 😉
De luiers wassen
Wanneer je nog maar een paar luiers in reserve hebt, is het tijd om de vuile luiers te wassen. Dit is misschien wel het minst aangename onderdeel van wasbare luiers. Want voor je de luiers in de machine steekt, haal je best overal de inleggers uit.
Aangezien de luiers (en hun inhoud) al wat tijd hebben gehad om in te trekken, zijn dat 2 minuten met een indringende geur… Maar dat is ’t dan ook 🙂
Nadat ze gewassen zijn, hang je ze best te drogen op een droogrekje. In de droogkast verslijten ze namelijk sneller. Daarna ben je weer vertrokken!
Nog vragen? Shoot!