Totale uitverkoop: -50% op alles | OP = OP

Search
Close this search box.

Tekenen van zwangerschap: de 15 vroegste (en raarste) zwangerschapssymptomen

Je hebt gewoon dat gevoel. Je hebt een sterk vermoeden dat het sperma het ei heeft ontmoet, maar je wilt het zeker weten. Wachten op die tien dagen na de eisprong om thuis een zwangerschapstest te doen, kan dan heel lang duren! Voordat je de bevestiging kunt krijgen van een thuistest, zijn hier toch al 15 vroege zwangerschapsklachten waar je op moet letten:

1. Borsten

Misschien heb je gemerkt dat je borsten opgezwollen, gevoelig en pijnlijk zijn. Of misschien zijn je tepels donkerder en steken ze uit ter voorbereiding op het geven van borstvoeding. Je tepelhof kan ook groter worden. Voor sommige vrouwen voelen de borsten tijdens de vroege zwangerschap verdacht veel aan als de gebruikelijke symptomen van PMS, maar voor anderen dan weer niet.

2. Frequent urineren

Als je ‘s nachts routinematig opstaat voor uitstapjes naar de badkamer, kan het een vroeg teken zijn dat een bevruchte eicel in de baarmoeder is terechtgekomen. Het hCG-hormoon, soms “zwangerschapshormoon” genoemd, triggert de drang om te plassen, zelfs wanneer het embryo nog steeds erg klein is en er geen echte druk op jouw blaas is van een opgroeiende baby. Nog niet in ieder geval.

3. Misselijkheid

Noem het ochtendmisselijkheid of de hele-dag-ziekte, maar hoe dan ook, misselijkheid is een realiteit voor veel vrouwen in de vroege zwangerschap. Ongeveer 50% van de vrouwen zal tijdens het eerste trimester samen met misselijkheid ook braken. Terwijl misselijkheid een zeer vroeg symptoom van zwangerschap kan zijn, ervaren de meeste vrouwen pas na twee weken tot twee maanden na de bevruchting het braken. Voor de meerderheid van zwangere mama’s zullen misselijkheid en braken in het tweede trimester verdwijnen als productie van de krachtige hCG-hormoonplateaus.

4. Vermoeidheid en uitputting

Bij de conceptie beginnen de progesteronspiegels snel te stijgen en zullen dit ook tijdens jouw eerste trimester blijven doen. Progesteron is de hormonale voeding van de zwangerschap, voorkomt samentrekkingen van de baarmoeder en remt vroege immuunresponsen. Het nadeel? De plotselinge toename van progesteron tijdens de vroege zwangerschap kan jou volledig uitgeput achterlaten.

5. Een verkoudheid

Met een tij van progesteron dat aan het werk is om te voorkomen dat je immuunsysteem het nieuwe (en buitenlandse) DNA in het lichaam aanvalt, is het gebruikelijk dat virussen en bacteriën deze gelegenheid aangrijpen. Een verkoudheid die vóór de zwangerschap geen biggie zou zijn geweest, zou je na de bevruchting kunnen uitschakelen.

zwanger koppel

6. Gezwollen en pijnlijk tandvlees

Met het immuunsysteem op een laag pitje, kunnen mondbacteriën ook beginnen te bloeien. Bovendien, terwijl jouw lichaam het bloedvolume en het vloeistofniveau verhoogt om de baby te voeden, is het mogelijk dat je al zwelling van het weefsel hebt (inclusief jouw tandvlees!). Wees je bewust van ontstoken, pijnlijk of bloedend tandvlees of gezwollen ogen en gezicht, als teken dat er een zwangerschap aan de gang is.

7. Cervicaal slijm

Als je jouw menstruatiecyclus bijhoudt terwijl je je klaarmaakt voor de zwangerschap, weet je al dat baarmoederhalsslijm toeneemt en dikker wordt tijdens de eisprong om het sperma te helpen het ei te ontmoeten. In een cyclus zonder conceptie droogt het rekbare baarmoederhalsslijm uit binnen 24 uur na de eisprong. Maar als er conceptie is opgetreden, zal dit cervicaal slijm nog meerdere dagen na de ovulatiedatum geproduceerd worden. Dit slijm zal tijdens je hele zwangerschap op een bepaald niveau blijven, omdat het de vagina schoon houdt en de kans verkleint dat slechte bacteriën je baby naderen.

Het verschil is subtiel, maar voor vrouwen die hun cyclus en lichaam goed kennen, is dit het vroegste positieve teken van zwangerschap.

8. Krampen en een opgeblazen gevoel

Wanhoop niet als je deze klassieke symptomen van PMS voelt terwijl je hoopt op een positief resultaat van de zwangerschapstest. Implantatie van het ei op de baarmoederwand kan dezelfde premenstruele symptomen veroorzaken, maar zonder dat jouw echte periode ooit aankomt. Veel vrouwen ervaren milde baarmoederkrampen, die zich kunnen uitstrekken tot lichte rugpijn en opgeblazen gevoel in de buik.

9. Lichte bloeding

Naarmate het bevruchte eitje zich dieper in het dikke baarmoederslijmvlies nestelt, kun je enkele dagen licht bloeden. In feite heeft ongeveer 25-30% van de zwangere vrouwen bloedvlekjes gezien tijdens de eerste paar dagen van de zwangerschap. Omdat het nestelen waarschijnlijk zal plaatsvinden rond de tijd van jouw menstruatie tijdens een normale menstruatiecyclus, kan je deze paar dagen van lichte bloeding verwarren. Vroegtijdige zwangerschapsbloedingen zullen echter bruin of lichtroze van kleur zijn en zullen niet voldoende zijn om een maandverband of tampon te vullen.

10. Voedselgevoeligheid en afkeer

Als je misselijkheid ervaart, heeft voedselaversie de neiging om er gewoon bij te horen. Maar zelfs zonder vroege zwangerschap misselijkheid, kan je merken dat je ontbijt niet langer aantrekkelijk lijkt, terwijl je andere voedingsmiddelen en drankjes plotseling heerlijk vindt. Hormoonfluctuaties rond het tijdstip van conceptie en gedurende de vroege zwangerschap kunnen het hunkeren naar sommige voedingsmiddelen en de gevoeligheid voor anderen teweegbrengen.

11. Metaal smaak

Misschien wel het gekste symptoom van vroege zwangerschap is een aanhoudende metaalachtige smaak in de mond die blijft hangen zelfs na het eten van voedsel. Veel vrouwen hebben dit symptoom vroeg in de zwangerschap gemeld zonder te weten waar het vandaan kwam of waarom het gebeurde. Maar het proeven van centen of aluminium is een echte bijwerking van de hormonale verschuivingen die plaatsvinden in je lichaam. Die metaalsmaak heeft zelfs een medische naam: dysgeusie. Oestrogeenniveaus hebben een opmerkelijk effect op ons smaakvermogen en tot de hormoonproductie in het tweede trimester stabiliseert, kan die metaalsmaak aanhouden.

12. Temperatuur gevoeligheid

Ijskoud? Gloeiend heet? Ben je gewoon … raar? Met alle hormonale veranderingen van conceptie en vroege zwangerschap, is het geen wonder dat je je misschien een beetje vreemd voelt. Als je jouw lichaam goed kent, zal je waarschijnlijk snel veranderingen in jouw sensorische organen en de interne thermostaat van jouw lichaam voelen.

13. Overtollig speeksel

Ben je ineens aan het kwijlen als Pavlov’s hond? Nou, ptyalism gravidarum, de medische term voor overmatig speeksel wordt meestal veroorzaakt door het begin van ochtendmisselijkheid, zure reflux of maagzuur, die allemaal heel vaak voorkomen tijdens de zwangerschap. Progesteron ontspant de spieren in ons lichaam, waardoor de klep die de slokdarm afsluit uit de maag op een kier ken blijven staan. Als gevolg hiervan kan maagzuur zijn weg naar het noorden vinden, wat leidt tot zuurbranden of zure reflux. Probeer voor het eten een theelepel appelciderazijn in een halve kop water te drinken om de spijsvertering te verminderen en de speekselafscheiding te temperen. Bovendien kan progesteron de spijsvertering en de darmen vertragen (leuke tijden!)

14. Constipatie

Nou, progesteron is weer verantwoordelijk voor dit mooie symptoom, omdat het je darmen en hun peristaltiek beweging kan vertragen. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt (1/2 van jouw lichaamsgewicht in grammen) en stimuleer jouw magnesiumrijke voedingsmiddelen.

15. Zwaarmoedigheid

Als je het tot hier in de lijst hebt gehaald, dan weet je vooral dat vroege zwangerschap enorme hormoonfluctuaties betekent terwijl je lichaam begint aan het enorme proces van het laten groeien van een baby. Dus misschien is het minst verrassende symptoom van deze hormonale veranderingen hun effect op je humeur en emoties. Ja, je zou kunnen merken dat je je in deze periode bijzonder hormonaal voelt.

Scroll naar boven