Je kan net zo goed een verfborstel geven aan je kleuter in plaats van een lepel. Gegarandeerd dat de direct omgeving van je kleine uk andere kleuren aanneemt.
Maar zelfstandig leren eten uitstellen bij je kleuter heeft ook geen zin. Vroeg of laat komt het ervan. Gelukkig vonden wij wat tips om je snel op de goede weg te helpen!
Begin er vroeg mee
De kans is groot dat je kleuter al bekend is met een lepel. En uiteraard de daarbij horende vliegtuig geluidjes. Toch kan het verwarrend zijn voor je kind dat die nu plots zelf de lepel naar de mond dient te brengen, inclusief de zoemende geluidjes 😉
Zorg daarom dat je niet enkel de taak doorschuift, maar ook letterlijk de lepel. Leg de lepel van jouw hand in de hand van je kleuter. Het ideale moment hiervoor is wanneer ze al zelf met hun handen eten. Zo kennen ze de beweging van de tafel naar hun mondje al.
Kies de juiste hulpmiddelen
Geloof het maar, er zijn enkele onmisbare hulpmiddelen die je best aanschaft om je kleine een expert te maken:
- een paar goede lepels
- enkele anti-slip borden (zo blijft het eten op tafel, in plaats van eronder)
De lepels moeten klein genoeg zijn, zodat ze in het mondje van je kleuter passen. Een goede grip is ook belangrijk, alsook het gewicht van de lepels. Niet te zwaar (zonder veel inspanning naar de mond brengen), maar ook niet te licht (zodat de lepel niet “slingert”).
Qua bordjes zoek je best naar borden met een silicone anti-slip rand aan de onderzijde. (Tip: kies dan ineens voor producten zonder ftalaten)
3 keer per dag oefenen
Het grootste voordeel aan je kind zelfstandig leren eten is dat je 3 keer per dag kan oefenen. Plus, je ervaart 3 keer per dag de vreugde om als doelwit voor vliegend voedsel te dienen 😉
Zo krijg je het klaar:
Het menu
De sleutel tot succes is om niet te kiezen voor rollend of vloeibaar. Je gaat best voor voedsel dat makkelijk blijft plakken aan een lepel. Denk hierbij aan pudding of havermoutpap.
Van hand op hand
Wanneer je kleuter een lepel in de hand heeft, leg er dan jouw hand over. Vervolgens help je om het eten van het bordje naar de mond te brengen. Je zal dit zeker een paar keer mogen doen alvorens ze de routine te pakken hebben.
Twee lepels
Eens je kleine uk zelf de lepel in de hand en het bordje voor zich heeft, gaat het eten daarom niet direct in de mond. Eigenlijk overal behalve in de mond! Geen paniek, dat is normaal. Laat ze gerust doen. Gebruik daarom een tweede lepel, waarmee je af en toe uit jouw bord een lepel naar de mond van je kleuter brengt. Zo weet je zeker dat ie toch iets binnen heeft.
Gaandeweg zal je merken dat die tweede lepel overbodig wordt, en laat je die gewoon weg.
Van lepel naar vork
Eens je kind een expert is met de lepel komt de tijd om die in te wisselen voor een vork. Deze overgang zal iets soepeler verlopen, maar vereist wel een aanpassing van voeding. Zorg voor voeding dat makkelijk “te prikken” is (stukjes kip bijvoorbeeld). Balletjes laat je best nog even achterwege 🙂
Extra tips
Besef gewoon op voorhand dat dit leerproces vooral een proces van vuile kleren en plakkerige tafel en stoelen zal zijn. Laat je hierdoor niet opjagen, aanvaardt het. En je zal zien dat je kind ook rustiger en zonder druk leert eten.
Voor je kleine is het een heuse ontdekkingsreis, dus hou het leuk!
Veel succes 🙂