Totale uitverkoop: -50% op alles | OP = OP

Search
Close this search box.

Zo help je jouw baby om goed te slapen

Sommige baby’s slapen veel meer dan andere. Sommigen slapen lang, anderen in korte stootjes. Sommigen slapen al snel de hele nacht door, anderen niet voor een lange tijd. Jouw baby zal zijn eigen patroon van waken en slapen hebben, en het zal waarschijnlijk niet hetzelfde zijn als andere baby’s die je kent. Het is ook onwaarschijnlijk dat het past bij jouw behoefte aan slaap.

Probeer te slapen als jouw baby slaapt. Als je borstvoeding geeft, zal je baby in de eerste weken van de zwangerschap waarschijnlijk korte tijd in slaap vallen tijdens het geven van de voeding. Ga door met voeden totdat je denkt dat je baby klaar is of totdat hij of zij volledig in slaap is. Dit is een goede gelegenheid om te proberen zelf wat rust te krijgen.

Als je niet tegelijkertijd met je baby slaapt, maak je dan geen zorgen om het huis stil te houden terwijl ze slapen. Het is goed om je baby te laten wennen aan het slapen door een bepaalde hoeveelheid lawaai.

Hoe kan ik mijn baby aan dag en nacht laten wennen?

Het is een goed idee om je baby te leren dat het ‘s nachts anders is dan overdag. Open overdag de gordijnen, speel spelletjes en maak je niet te veel zorgen over alledaagse geluiden als ze slapen.

‘s Nachts is het misschien nuttig om dit te doen:

  • de lichten zacht te houden
  • niet veel praten en je stem stil houden
  • leg je baby neer zodra deze gevoed en verschoond is…
  • verschoon je baby niet, tenzij ze het nodig hebben
  • niet met je baby spelen


Jouw baby zal geleidelijk aan leren dat hij ‘s nachts moet slapen.

Waar moet mijn baby slapen?

De eerste 6 maanden adviseert men dat je baby in dezelfde ruimte slapen als jou, zowel overdag als ‘s nachts. Vooral in de eerste weken kan het zijn dat je baby alleen in de armen van jouw of je partner in slaap valt, of wanneer je bij het kinderbedje staat.

Je kan je baby laten wennen aan het slapengaan zonder dat je hem of haar troost geeft door hem of haar neer te leggen voordat hij of zij in slaap valt of wanneer hij of zij net klaar is met een voeding. Het kan makkelijker zijn om dit te doen als je baby vaker of langer alert begint te blijven.

Pasgeborenen: wat kun je verwachten

Pasgeboren baby’s slapen de hele dag en nacht door. Zonder veel structuur. Na een tijdje kan je wel merken dat er steeds hetzelfde aantal uur tussen zit (meestal 3 uur in het begin). Maar eens je daarop begint te rekenen, verandert het ritme van je baby opnieuw. Volg dus zoveel mogelijk je baby, en haal slaap in wanneer je baby slaapt.

Het creëren van een babybedtijdroutine

Je kan je klaar voelen om een bedtijdroutine in te voeren als je baby ongeveer 3 maanden oud is. Een eenvoudige, kalmerende bedtijdroutine kan nuttig zijn voor iedereen en helpen om slaapproblemen later te voorkomen. Het is ook een geweldige kans om één-op-één tijd met je baby door te brengen.

De routine kan bestaan uit:

  • een bad nemen
  • het omkleden in nachtkleding en een verse luier
  • het naar bed brengen
  • het lezen van een verhaaltje voor het slapengaan
  • het dimmen van de lichten in de kamer om een rustige sfeer te creëren
  • het geven van een goede nachtelijke kus en knuffel
  • een slaapliedje zingen of een opwindbaar muzikaal mobieltje hebben dat je kunt aanzetten als je je baby in bed hebt gelegd.
  • het poetsen van de tandjes (als ze die hebben!)


Naarmate je kind ouder wordt, kan het nuttig zijn om zich aan een soortgelijke bedtijdroutine te houden. Te veel opwinding en stimulatie vlak voor het slapengaan kan je kind weer wakker maken. Besteed wat tijd aan het afwikkelen en doe wat rustigere activiteiten, zoals lezen.

Laat wat tijd zitten tussen de voeding van je baby en het slapengaan. Als je je baby in slaap brengt, wordt het voeden en gaan slapen met elkaar verbonden in het hoofd van je baby. Als ze ‘s nachts wakker worden, willen ze misschien een voeding om weer te gaan slapen.

Heb je zelf nog tips? Deel ze gerust!

Scroll to Top