Totale uitverkoop: -50% op alles | OP = OP

Search
Close this search box.

Wat is een goede baby slaapzak?

De nachtrust van een baby is super belangrijk. Zowel voor je kind als voor jou, als ouder. Verschillende factoren spelen hierbij een rol: een goed en veilig bedje, matras, de perfecte kamertemperatuur én een goede slaapzak.

Waarom kiezen voor een slaapzak? Omdat dit nog altijd de veiligste manier is om je baby te laten slapen. Het zorgt ervoor dat je baby minder snel op z’n buik rolt. Zelfs als je kind wat groter wordt, blijft een slaapzak een goede keuze. Zo heeft hij het steeds lekker warm, zelfs als hij z’n deken van zich af heeft gegooid.

De slaapzak aandoen wordt na een tijdje ook een deel van het slaapritueel. Zo weet je kindje vanzelf wanneer het tijd is om te gaan slapen. Bovendien kan de slaapzak overal mee naartoe. De slaapzak voelt namelijk vertrouwd. Zo zal je kindje makkelijker slapen, zelfs als ze op verplaatsing zijn. 

Tip: de sleepsuits van Ergopouch hebben een opening, zodat je ze ook in de autostoel of buggy kan gebruiken. Erg handig als je kindje tijdens een uitstap in slaap valt. Zo kan je die kleine slaapkop rechtstreeks in z’n bedje leggen.

Welke maat van baby slaapzak?

Een slaapzak koop je beter niet op de groei. In een te grote slaapzak zakt je kindje weg. Een te kleine slaapzak spant natuurlijk te veel. Je kiest best een slaapzak met een rits die van boven naar onder sluit of een slaapzak die je onderaan sluit met drukknopen. Dit is vooral makkelijk om je baby te verschonen. Daarbij ben je er op die manier zeker van dat de grootte van de halsopening niet kan veranderen én dat je kindje de slaapzak niet zelf kan openen.

Winter, lente, zomer, herfst

De meeste baby slaapzakken bestaan in een zomer- of winteruitvoering, met of zonder voering en met of zonder mouwen. Als het heel erg koud of super warm is, is de keuze niet moeilijk. Maar wat doe je in het tussenseizoen?

Naast het feit dat veel slaapzakken rekening houden met tussenseizoenen, speelt ook de kleding van je kleine spruit een rol. Koelt het ‘s nachts nog sterk af, doe dan een warmere pyjama aan.

Voor je ‘s avonds naar bed gaat, controleer je even of je kindje het niet te warm of te koud heeft. Dat voel je het best in zijn nekje of aan de voetjes

Extra deken of niet?

Is het heel erg koud of gebruik je een lichtere slaapzak, dan kan je kiezen voor een extra dekentje. Let er dan wel op dat je kindje niet onder het deken kan glijden.

Het gebruik van een donsdeken wordt voor de leeftijd van twee jaar afgeraden. 

TOG

Om het ons wat makkelijker te maken kennen fabrikanten een bepaalde TOG-waarde toe aan hun slaapzakken. Een TOG-waarde is een aanduiding voor de isolatiewaarde van textiel. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe hoger de warmte- en isolatiewaarde van het materiaal.

De slaapzakken van Ergopouch hebben een heel erg duidelijke TOG-markering. Zij hebben ook een praktische tabel (zie lager) opgesteld waarvan je perfect kan aflezen wat je baby nodig heeft bij welke kamertemperatuur en in welk seizoen. 

Hierbij alvast enkele voorbeelden:

  • Is het in de lente 18 graden in de kamer, dan kies je best voor een milde slaapzak (1.0 TOG), ondergoed, een warme pyjama en een extra dekentje.
  • Is het in de lente 22 graden in de kamer, dan is een milde slaapzak (1.0 TOG) met een milde pyjama of een jumpsuit met lange mouwen voldoende.
  • Is het in de zomer 24 graden in de kamer, dan heb je genoeg met een lichte slaapzak (0.2 TOG) en een lichte pyjama of een korte jumpsuit.

(tabel: bron Ergopouch)Ben je op zoek naar je juiste slaapzak, pyjama of dekentje? Je vindt alles terug bij ‘Baby slaapt

Scroll to Top