Onderzoekers verrichtten al veel analyse naar het effect van muziek op de stemming van volwassenen. Bij baby’s staat zulks onderzoek nog in de kinderschoenen. Het feit dat je aan een baby niet kan vragen hoe die zich voelt kan én van de redenen zijn.
Klassiek en vrouwelijk
Toch weten onderzoekers al dat baby’s muziek horen en herkennen, zelfs als ze nog in de buik zitten. Ook bleek bij pasgeboren baby’s dat ze eerder van Bach houden dan van Aerosmith.
Baby’s verkiezen ook een vrouwenstem, en dan nog eerder het hogere stemmetje dat we spontaan gebruiken wanneer we tegen baby’s spreken. Toch is hun emotionele reactie op muziek nog een mysterie. Welk type muziek maakt ze kalm? En wat maakt hun vrolijk?
Gekke geluidjes en oorwurmen
Om deze vragen te beantwoorden staken enkele onderzoekers en kenners de koppen bij elkaar. Eerst keken ze naar wat al geweten was: ouders gebruiken kinderrijmpjes en gekke geluidjes om hun baby op te vrolijken. Ook de typische oorwurmen – die liedjes die de hele dag in je hoofd blijven zitten – gebruiken we regelmatig.
Maar wat horen baby’s nu zelf graag?
De proef op de som
Zo brachten de onderzoekers ouders én 26 baby’s, tussen 6 en 12 maand oud, samen in een “lab”. Verschillende melodieën en geluidjes speelden zich af in de oren van de testpersonen. Dit terwijl de onderzoekers alles filmden, zodat ze de reacties van ouders en baby’s konden vastleggen.
Uiteindelijk, bij één bepaalde (snelle) melodie droeg de uitgesproken voorkeur van de meeste ouders en 20 van de 26 baby’s.
Vooral gekke geluidjes dragen de voorkeur bij baby’s. In de top 10 staan:
- Boe! (66%)
- Met de tong tussen de lippen blazen (57%)
- Niezen (51%)
- Dierengeluiden (23%)
- Lachende baby (28%)
The happy song voor baby’s
Los van wat de baby’s “willen” lijkt het ook belangrijk dat ouders het liedje weten te appreciëren. Interactie speelt ook een grote rol tussen ouder en kind. En zo stelden de onderzoekers een ‘hit’ onder de baby’s samen.
Luister zelf eens, maar laat de reactie van je baby spreken!