Totale uitverkoop: -50% op alles | OP = OP

Search
Close this search box.

Seks tijdens de zwangerschap: alles wat je moet weten

Dus je bent zwanger (gefeliciteerd!) En je vraagt je af of je tijdens de zwangerschap kunt blijven vrijen zoals je normaal doet. Velen durven er niet over praten. Maar dat moet je net wél doen. Met je dokter, vroedvrouw, partner … Wij geven je alvast wat basis info 🙂

Lees verder, aanstaande mama (en papa). Lees verder….

Is het veilig om seks te hebben tijdens de zwangerschap?


De meeste vrouwen met een goede gezondheid en laag risico kunnen zonder zorgen seks blijven hebben tijdens de zwangerschap. De sterke spieren van de baarmoederwand en de vruchtzak beschermen de baby heel goed. De dikke slijmprop die jouw baarmoederhals bedekt tijdens de zwangerschap, beschermt ook de baby tegen infecties.

Geslachtsgemeenschap tijdens de vroege zwangerschap


Sommige aanstaande ouders maken zich zorgen dat seks tijdens de zwangerschap, met name in het eerste trimester, een miskraam kan veroorzaken. Vroege miskramen zijn meestal vanwege een chromosomale afwijking in de baby of hormonale onevenwichtigheden in de moeder, en het hebben van seks of het uitvoeren van ander normaal gedrag zal dit niet voorkomen.

Houd er rekening mee dat sommige moeders in het eerste trimester zelf geen seks willen vanwege misselijkheid, ochtendmisselijkheid en intense vermoeidheid. Dit zal waarschijnlijk overgaan en je zal terugkeren naar je normale seksleven in het “magische midden” van de zwangerschap. Praat met je partner om manieren te vinden om in deze tijd aan intimiteitsbehoeften te voldoen.

Seks in de late zwangerschap


Met een grotere buik kan seks later in het derde trimester moeilijker worden. Wees creatief met posities of vind andere manieren om intiem te zijn en dicht bij je partner te staan.

Houd er rekening mee dat sperma prostaglandinen bevat waarvan bekend is dat ze de baarmoederhals verzachten. Verzachting van de baarmoederhals “rijpt” en opent het wanneer, en alleen wanneer, alle biologische factoren klaar zijn voor aflevering in normale zwangerschappen met een laag risico. Dus maak je geen zorgen dat het hebben van seks een vroege bevalling zal creëren.

Tepelstimulatie kan ook werken. Het hormoon Oxytocine komt vrij tijdens stimulatie van de tepels. Dit is hetzelfde hormoon dat door ziekenhuizen wordt gebruikt om arbeid te induceren of tijdens een keizersnede.

Deze twee tactieken kunnen van nature een moeder van 40 weken stimuleren. Neem natuurlijk contact op met jew arts en / of verloskundige over wat het beste voor je is.

Voordelen van seks tijdens de zwangerschap


Sterker nog, seks tijdens de zwangerschap kan veel voordelen hebben:

 • Het kan bescherming bieden tegen verkoudheid. Een studie wees uit dat seks niveaus van IgA verhoogt, een antilichaam dat de immuunrespons helpt versterken.
 • Orgasmen tijdens de zwangerschap versterken de bekkenbodem en baarmoedermuren, wat goed is voor de bevalling en sneller postpartumherstel.
 • Het kan je bloeddruk en stressniveau verlagen.
 • Het is een goede training. Seks kan je hartslag verhogen en maakt gebruik van verschillende spieren die calorieën verbranden.
 • En een verhoogde bloedstroom kan betere orgasmen, meer orgasmen en meer interesse in seks betekenen.

Zijn er momenten waarop seks tijdens de zwangerschap moet worden vermeden?


Jouw arts of verloskundige kan aanbevelen om tijdens de zwangerschap te onthouden van seks, ook wel bekkenrust genoemd, als:

 • je een voorgeschiedenis van vroeggeboorte hebt
 • je onverklaarbare vaginale bloedingen hebt
 • je baarmoederhals voortijdig begint te openen (cervicale insufficiëntie)
 • je placenta je cervix gedeeltelijk of volledig bedekt (placenta previa)
 • je vliezen zijn gescheurd of je vruchtwater lekt
 • je baarmoederhals verwijd is


Vergeet dus vooral niet te genieten van elkaar, nu jullie nog maar met twee zijn (als het je eerste zwangerschap is natuurlijk). Zelf nog tips of ervaringen? Deel ze met ons!

Scroll naar boven