Totale uitverkoop: -50% op alles | OP = OP

Search
Close this search box.

Nooit meer rivaliteit tussen broers en zussen

Een van je belangrijkste doelen als ouder van meerdere kinderen, is het opvoeden van kinderen die met elkaar overweg kunnen. Jouw kinderen kunnen allemaal houden van knutselen en sport, maar ze hebben elk hun eigen, aparte persoonlijkheid. Verschillende persoonlijkheden betekent dat je persoonlijkheidsconflicten ervaart en die botsingen kunnen leiden tot rivaliteit tussen broers en zussen.

Kinderen zien ruziën is hartverscheurend voor elke ouder. Gelukkig zijn er een aantal ouderschapsgeheimen die het verschil maken. Zodat broers en zussen goed met elkaar overweg kunnen.

Nooit meer rivaliteit! Succesvolle geheimen van ouderschap voor het opvoeden van broers en zussen die met elkaar opschieten

Deze succesvol geteste tips verhogen de vriendschap tussen broers en zussen. De jeugd van een mama, als de vierde van de tien broers en zussen die allemaal overeenkomen, inspireerde de opvoedingsmethode. Ook ouderschapsboeken beïnvloeden het vermijden van rivaliteit tussen broers en zussen.

Familie wandeling

Besteed tijd samen als een familie

Het maakt niet uit wat je doet; het is de tijd samen die belangrijk is. Kies voor zaken die ruimte bieden voor praten en lachen. Activiteiten waar je allemaal bij betrokken bent op hetzelfde moment, maar met weinig communicatie, missen hun effect. Wandelen, tekenen, knutselen, monopolie spelen en samen genieten van muziek zijn enkele goede voorbeelden.

Leer en toon respect

Laat kinderen begrijpen dat ze elkaars emoties moeten respecteren. Ook als die emoties niet kloppen (bijvoorbeeld, een broer of zus lijkt overdreven te reageren op een situatie). Toon datzelfde respect bij het omgaan met jouw kinderen en hun emoties.

Kom enkel tussen wanneer nodig

Ervaring leert dat kinderen meestal oplossingen vinden die minstens zo eerlijk zijn als degene die je zelf zou bedenken. Dit probleemoplossende proces leert hen belangrijke lessen in compromis en teamwerk. Als je wil dat je kinderen met elkaar opschieten, moet je ze een kans geven om zelf oplossingen te bedenken.

Focus op probleemoplossing

Als je ingrijpt tijdens een meningsverschil, concentreer je op kernfeiten en los je het probleem op. Laat je niet afleiden door wie het eerst heeft gezegd of gedaan. Wees je bewust van het feit dat sommige kinderen beter dan anderen zijn in het uiten van meningen en het beschrijven van de situatie. Richt je op het oplossen van het probleem. Is het conflict het enige probleem, of zijn ze ook moe of hongerig? Heb je hen als ouder de aandacht gegeven die ze nodig hebben?

Broers

Zie kinderen als individuen

Definieer geen kinderen volgens geboortevolgorde of waargenomen talenten. Geef ze de ruimte om zichzelf te zijn, en ze zullen je keer op keer verrassen. Probeer kinderen niet te categoriseren of in hokjes te stoppen. Dit beperkt de groei en voorkomt dat ouders hun kinderen leren kennen, terwijl ze wrok koesteren.

Laat kinderen geen prioriteit geven aan objecten boven broers en zussen

Laat bijvoorbeeld je kinderen weten dat als ze ruzie maken over iets – of het nu een speelgoed-, film- of computerspel is – ze het voorrecht verliezen om dat specifieke object te gebruiken. Geen enkel object is belangrijker dan een mens.

(H)erken leuke dingen die ze voor elkaar doen

Positieve bekrachtiging werkt op lange termijn! Let op de kleine attenties die jouw kinderen voor elkaar doen.

Scroll naar boven