Totale uitverkoop: -50% op alles | OP = OP

Search
Close this search box.

Mijn kind in de jeugdbeweging, ja of nee?

Met in totaal meer dan 200.000 aangesloten kinderen doen de jeugdbewegingen in Vlaanderen het erg goed. Chiro, Scouts, KSA en andere winnen elk jaar aan populariteit, en dat hoor ik wel graag. Ondanks de digitalisering blijven jongeren toch zoeken naar sociale contacten. Gelukkig! 

Eigen ervaring

Zelf spreek ik uit eigen ervaring, zowel als lid en als leiding.

Als lid van de jeugdbeweging

De dagen dat ik naar de jeugdbeweging ging waren de beste. Buiten spelen, ravotten, roepen, lachen, … Heerlijk gewoon! En dan keek iedereen uit naar het hoogtepunt van het jaar: het kamp. Slapen op een veldbedje in een tent (hoewel dit niet voor elke jeugdbeweging zo is, en niet voor elke leeftijdsgroep) en hele dagen bij je beste vrienden en vriendinnen vertoeven. Wat wil een kind nog meer?

Als deel van de leidingsploeg

Na 8 jaar lid te zijn, was de keuze om in de leiding te treden makkelijk gemaakt. Nu zou ik zelf onvergetelijke momenten bezorgen aan de kinderen. En dat deed ik elke keer met veel plezier en overgave. Zotte spelletjes bedenken, kinderen zien groeien (letterlijk en figuurlijk), en toch ook voor een stuk mee helpen aan hun opvoeding.

Praktisch

Wanneer je kind in het eerste leerjaar zit (of vanaf 6 jaar), is hij of zij welkom in de jeugdbeweging. Sommigen houden hun activiteiten op zondagnamiddag, anderen op zaterdag voor- of namiddag. De ene jeugdbeweging staat elke week trouw op post, de andere kiest ervoor om tweewekelijks hun activiteiten te organiseren.

Op zich maakt het niet veel uit, het gaat om het plezier en het vertoeven in buitenlucht in gezelschap van andere leeftijdsgenootjes. En of je nu elke week, 1 keer per maand of zelfs alleen maar mee op kamp gaat, dat maakt allemaal niet uit. Iedereen is welkom!

Voor- en nadelen van een jeugdbeweging

Veel ouders brengen hun kind die eerste keer toch met een bang hartje. Gaan ze het wel leuk vinden? Zijn er vriendjes van de klas? Gaan ze niet te vuil worden? Maar daar hoef je je allemaal geen zorgen over te maken! Want wanneer je ze terug komt oppikken, vertellen ze je honderduit over hoe leuk het allemaal was 😉

Toch enkele voor- en nadelen op een rijtje!

Voordelen:

  • Buiten spelen
  • Sport en creativiteit worden gecombineerd en geprikkeld
  • Vrienden voor het leven
  • Leren samen spelen en elkaar respecteren

Ik kan zo nog wel even doorgaan…

Nadelen:

  • Vooral voor de ouders: vuile kleren
  • Boze kids als ze niet naar de jeugdbeweging kunnen door bijvoorbeeld een familiefeestje

Dat zijn ze toch zowat denk ik!

Uiteraard is niet ieder kind fan van de jeugdbeweging. Maar die hebben ongetwijfeld andere uitlaatkleppen waar ze zich wel goed voelen.

Hoe zit het bij jouw thuis? Eigen ervaring, of via je kids? Ik ben zeer benieuwd!

Scroll naar boven